De nieuwe airco is geplaatst!

By Ron van Houten – februari 2022


De levering van de airco
We hebben weer een stap gemaakt met de Grace simulator in het Nederlands Transport Museum. Op woensdag 9 februari was het zover, de firma STULZ kwam de nieuwe airco plaatsen voor de simulator. Rond 09.30uur werden er door STULZ twee grote pallets naar binnen gereden en begon men met het uitpakken en voorbereiden. Het gereedschap werd uit de wagen gehaald, en de werkzaamheden begonnen direct. Het formaat van de airco viel direct op. Het is dan ook geen gewone airco, er is een industriële airco geplaatst.

Twee dagen verder
Na 2 dagen werken, is de airco aangesloten. Er kan nu warme en koude lucht de Grace inblazen worden, we zijn de firma STULZ bijzonder dankbaar dat zij ons hebben geholpen om de Grace weer een toekomst te geven.

De airco die nu wordt gebruikt is een circulaire airco, waardoor de elektronische componenten goed en voldoende kunnen worden gekoeld. Zonder deze koeling zou GRACE niet kunnen functioneren, en dat was onze grootste zorg. Binnen de financiële mogelijkheden was het vinden van een industriële airco een uitdaging. Uiteindelijk bleek STULZ de redder in nood.

Over STULZ
Sinds de oprichting in 1959, is STULZ GROEP BV gespecialiseerd in high-end oplossingen voor klimaatbeheersing. Vanaf het begin van de onderneming wordt het bedrijf gekenmerkt door intensief contact met haar klanten, een innovatief karakter en een pionier in de introductie van de airconditioning in Nederland. STULZ is dé technologie leider in klimaatbeheersing en service.

STULZ, de complete oplossing en serviceprovider voor airconditioning. Wij zijn de partner voor klimaatbeheersing. STULZ is wereldwijd gekenmerkt door expertise, ervaring en een uitgebreid productportfolio. Dit komt samen met: ONE STULZ. ONE SOURCE. Naast onze eigen oplossingen, zijn wij importeur van Mitsubishi Heavy Industries en CAREL.

Luchtcirculatie
Dankzij de airco is er nu in de gehele simulator frisse lucht. De lucht komt bij de elektronische componenten maar ook uit de vloer, het instructor station en bij de piloten uit de roosters. Nu de luchtcirculatie is geregeld kunnen we weer stappen gaan zetten en meters gaan maken.

Controlroom
Omdat nu alles met zeer grote stappen gaat zijn we zaterdag gelijk verder gegaan met de controlroom van de Grace. Door Covid hebben de projecten lang stil gelegen. De combinatie van de lange stilstand en de koude temperaturen zijn niet heel goed geweest voor de computersystemen. Verschillende systemen wilde niet meer opstarten.

NLR Specialist
Gelukkig hebben we bij het NLR een specialist rondlopen, en die wilde wel even komen kijken. Het is niet bij alleen kijken gebleven, zij heeft direct alles aangepakt en alles weer aan de praat gekregen. Daarna hebben we alle systemen (ruim 20 pc’s) nagelopen, en opstart en afsluit procedures getest, met goed gevolg.

Binnenkort meer nieuws
Nu de beperkingen langzaam opgeheven worden kunnen we voorzichtig weer aan het werk. Op de korte termijn staan diverse werkzaamheden ingepland voor GRACE en de 737NG.

[rl_gallery id=”6105″]
Skip to content